Vrouwen

10 tips voor beginnende én ervaren lenzendragers!

10 tips voor beginnende én ervaren lenzendragers!
544Views

Als je net begint met het dragen van lenzen, dan zijn er een aantal zaken waar je rekening mee dient te houden. Dit geldt trouwens ook voor ervaren lenzendragers. Je bent immers met je ogen bezig en daar moet je zuinig mee zijn. Daarom lees je hieronder hoe je adequaat en veilig met je lenzen omgaat!

1. Altijd nieuwe lenzenvloeistof gebruiken

Lenzenvloeistof moet altijd vers uit het flesje komen. Hergebruik daarom nooit lenzenvloeistof van de vorige dag! Wees ook zeker niet te zuinig, want uiteindelijk ben je veel duurder uit als je met een ooginfectie eindigt. Lenzen zitten vol met bacteriën als je ze aan het einde van de dag uit doet en deze gaan ook in de gebruikte vloeistof zitten. Gebruik daarom elke keer nieuwe lenzenvloeistof. Heb je hier geen zin in, dan kun je ook voor daglenzen kiezen.

2. Eerst lenzen in, dan pas make-up

Gebruik je make-up, dan is het verstandig om eerst je lenzen in te doen en daarna pas je make-up te doen. Met deze volgorde voorkom je dat er make-up onder je lenzen en op je oog terecht komt.

3. Voorzichtig met kraanwater

Is je lenzenvloeistof op? Dan denk je misschien dat je lenzen schoonmaken met kraanwater of in je mond een goed idee is. Doe dit echter niet, want je ogen gaan er flink van prikken! In lenzenvloeistof en in je eigen traanvocht zit namelijk zout, waardoor lenzen vocht vasthouden. Water en speeksel heeft dit zout niet, waardoor de lenzen je ogen uitdrogen als je ze toch indoet. Dit kan voelen alsof er een zandkorrel in je oog zit en je ogen dus flink irriteren.

4. Pas ook op met douchen en zwemmen

Om de bovengenoemde reden moet je ook opletten als je gaat douchen of zwemmen met lenzen in.

5. Vervang lenzendoosje regelmatig

Het lenzenpotje is ook belangrijk om af en toe te vervangen. Houd als vuistregel ongeveer drie maanden aan.

6. Maak het lenzenpotje niet schoon met water

Gebruik nooit water om het lenzenpotje schoon te maken. Gebruik altijd lenzenvloeistof.

7. Nooit met lenzen in slapen

Het klinkt erg logisch, maar ga dus nooit slapen met lenzen in. Hoe moe je ook bent, vergeet nooit je lenzen eerst uit te doen. De lenzen kunnen je ogen namelijk beschadigen als je ermee gaat slapen. Er kunnen dan kleine scheurtjes in je hoornvlies ontstaan en dat is uiteraard niet wenselijk.

8. Maandlenzen nooit langer dan een maand gebruiken

Wees ook niet te lui en zuinig als je maandlenzen gebruikt. Deze kun je na één maand gebruiken ook wel echt weggooien en vervangen door nieuwe. Lenzen bevatten namelijk kleine poriën. Deze poriën zorgen ervoor dat je ogen zuurstof krijgen en gehydrateerd blijven. Als je de lenzen te lang gebruikt, dan kunnen de poriën dus verstopt raken en dat is niet goed voor je ogen.

9. Houdbaarheidsdatum van lenzen

Lenzen hebben ook een houdbaarheidsdatum. Deze staat op de verpakking, dus let hier op. Als je lenzen gebruikt die over datum zijn (ook al is de verpakking nooit open geweest), dan kan het zijn dat de pH-waarde is veranderd van de vloeistof waar de lenzen in zitten. Een andere pH-waarde kan je ogen flink irriteren.

10. Geen waterproof make-up

Waterproof mascara is een slecht idee als je lenzen in hebt. Waterproof make-up laat namelijk een olieachtige substantie achter op je lenzen en deze krijg je maar moeilijk weg met lenzenvloeistof.

 

Geef een reactie