TipsVrouwen

4 tips voor het schrijven van een eigen boek

4 tips voor het schrijven van een eigen boek
1.3KViews

Veel mensen dromen al jaren over het schrijven van een eigen boek. In hun vrije tijd maken ze lijstjes van personages en gebeurtenissen en ze raken maar niet uitgepraat over hun wilde plannen. Uiteindelijk doen ze er echter niks mee. Te druk, angst om te falen of simpelweg geen idee hoe te beginnen. De eerste stap die je moet nemen is eigenlijk heel simpel: begin met schrijven. Of dit nu met een vulpen op een notitieblok is of een geheel hoofdstuk op een laptop: begin!

Alleen jij kunt je dromen najagen. Dat hoeft niet direct perfect te zijn. Begin gewoon en zie waar het schip uiteindelijk zal stranden. Misschien lukt het en misschien ook niet. Je kunt liever blij zijn dat je het geprobeerd hebt dan dat je spijt achteraf hebt. In dit artikel geven we 4 tips hoe jij het schrijven van een eigen boek aan moet pakken!

1.    Bepaal de doelgroep

Voordat je begint met schrijven is het eerst belangrijk om de doelgroep te bepalen. Voor wie ga je dit boek schrijven? Wat is de bijbehorende leeftijdscategorie? Schrijf je vooral voor senioren, volwassenen, jong volwassenen, kinderen of misschien zelfs wel baby’s, peuters en kleuters? Wanneer dat bekend is kan je je verhaal beter afstemmen, zodat deze interessanter zal zijn voor de lezer.

Probeer voordat je een eigen verhaal schrijft ook eerst andere boeken in dezelfde soort genre en doelgroep te lezen. Zo doe je inspiratie op en zie je waar een succesvol boek precies aan moet voldoen. Noteer alles wat je opvalt op een kladblok met je Parker pen en gebruik deze notities zodra je begint met schrijven.

2.    Begin met de basis

Begin niet zomaar met het schrijven van eerste hoofdstuk. Dan loop je het risico dat je aan het eind nog heel veel moet aanpassen, omdat het verhaal steeds iets zal veranderen en het begin niet meer klopt. Start daarom eerst met een brainstormsessie. Doe dit niet op de laptop, maar pak er gewoon een ouderwets stuk papier en een montblanc pen bij. Schrijf in grote lijnen op waar het verhaal over zal gaan en waar je naar toe wilt werken. Op die manier ontwikkel je meer structuur en is het gemakkelijker om bij de basis te blijven. Pas als de basis klopt kan je specifieke gebeurtenissen en karaktertjes gaan beschrijven.

montblanc

3.    Schrijf de karaktertjes uit

Vervolgens is het belangrijk om alle personages van het boek op te schrijven en de daarbij behorende karaktereigenschappen. Waar staat deze persoon om bekend? Is hij of zij heel erg verlegen of juist enorm extravert? Is diegene bijgelovig? Heeft hij een tik? Dit zijn allemaal dingen die de personages tot leven kunnen laten komen en een echte connectie met de lezer zullen geven.

Bedenk je tijdens het schrijven van de eerste hoofdstukken plotseling een nieuw karakter? Stop dan even waar je mee bezig bent en pak je notities en lamy vulpen er bij. Schrijf vervolgens eerst goed uit wat de taak van deze karakter is en of diegene echt van toegevoegde waarde is voor het verhaal. Zo voorkom je een wirwar van mensen, waardoor het voor de lezer minder prettig is om in het verhaal te komen.

4.    Maak een planning

Om te voorkomen dat je er werkelijk jaren over gaat doen is het verstandig om een planning te maken. Spreek bijvoorbeeld met jezelf af dat je iedere twee weken een hoofdstuk schrijft. De meeste mensen werken beter onder druk en hierdoor heb je ook het gevoel dat je daadwerkelijk naar iets toewerkt. Schaf daarom een goede agenda aan en koop een Waterman pen bij www.pwakkerman.com om jouw vorderingen bij te houden.

Geef een reactie