TipsVrouwen

Alles wat je moet weten over legpuzzels voor volwassenen

Puzzelstukjes
1.05KViews

Als je graag legpuzzels maakt of hiermee wilt beginnen dan kan je puzzels voor volwassen kopen bij legpuzzels.nl. Een van de meest bekende is een puzzel jan van haasteren. Deze puzzels zijn inmiddels wereldberoemd. Uiteraard zijn er ook andere legpuzzels beschikbaar voor de liefhebbers van puzzelen. Als je graag van animatie of een sprookje houdt dan kan je kiezen voor een disney puzzel 1000 stukjes. Een 4 heye puzzel 2020 biedt verschillende onderwerpen, afbeeldingen, formaten en aantal stukjes aan. Of je nou iets klassiekers zoals een schilderij of landschap zoekt of een moderne puzzel, er is altijd wel iets van je gading te vinden. Legpuzzels zijn de ideale manier om de donkere winteravonden door te komen. Alleen of met je familie of vrienden kan je jezelf zo urenlang vermaken. In dit artikel vertellen we je wat meer over legpuzzels.

De geschiedenis van de legpuzzel

Meer dan 250 jaar lang worden er al puzzels gelegd door miljoenen mensen wereldwijd. Het is een hobby van vele mensen geweest en tegenwoordig is het dat nog steeds. De oorspronkelijke Nederlandse naam voor een legpuzzel was een legkaart. De naam legpuzzel is in gebruik genomen rond 1750. In 1760 gebruikte de Londense kaartenmaker en winkelier John Spilsbury legpuzzels als een manier om geografie te leren aan zijn leerlingen. De studenten kregen aan stukken gezaagde houten planken met delen van landkaarten die ze aan elkaar moesten leggen. Op deze manier leerden de keren al snel en spelenderwijs waar de verschillende landen zich op de landkaart bestonden. Dit werd later overgenomen in het Nederlandse onderwijs met aardrijkskundige lespuzzels. Tevens andere afbeeldingen werden sindsdien in stukken gezaagd. Houten legpuzzels werden in eerste instantie in stukken gezaagd met een dunne figuurzaag, een zogenaamde jigsaw. Dat was een heel precies en lastig werkje. Gedurende de jaren zijn de puzzelstukken steeds kleiner geworden om het puzzelen leuker en moeilijker te maken. Bij vroegere puzzels lagen de stukken vaak tegen elkaar aan. Begin 1800 werd een methode uitgevonden om de stukjes in elkaar te haken. Niet iedereen maakte hiervan gebruik en iedere puzzelmaker had zijn eigen productiemethoden, tradities en opvattingen. Heden ten dage kan je nog steeds het handelsmerk van bepaalde puzzels hieraan herkennen.

Jan van Haasteren, een van de meest bekende tekenaars van legpuzzels

Jan van Haasteren is een Nederlandse striptekenaar die wereldberoemd werd door zijn samenwerking met Jumbo, de puzzelfabrikant. Hij is bekend van de strips Baron van Tast en Tinus Trotyl. Sinds de jaren tachtig werkt hij samen met Jumbo en inmiddels zijn er vele puzzels uitgekomen onder zijn naam. De puzzels lopen van 150 tot 3000 stukjes. Het bekendste kenmerk van iedere puzzel is de haaienvin die je erin terugvindt.

 

Geef een reactie