GezondheidTipsVrouwen

De geneeskracht van curcumine

kurkuma
1.6KViews

Een potje kurkuma vind je in vrijwel iedere Nederlandse keuken. Deze specerij wordt regelmatig toegepast in kruidige Indiase gerechten en is door zijn lekkere zachte smaak zeer populair. Maar wist je dat de actieve bestanddelen in kurkuma ook nog een enorme voordelen voor het menselijk lichaam kunnen hebben? Curcumine is het belangrijkste actieve bestanddeel uit de specerij kurkuma.

Dit betekent dus inderdaad dat gerechten met kurkuma goed kunnen zijn voor de gezondheid, maar zo kort door de bocht moet je het niet bekijken. Kurkuma wordt immers maar in zeer kleine hoeveelheden aan gerechten toegevoegd. Het positieve echt van curcumine is dan ook minimaal, omdat er simpelweg te weinig genuttigd wordt. Bovendien eet je hoogstwaarschijnlijk niet iedere dag gerechten waar kurkuma in verwerkt zit. Daarom kiezen steeds meer mensen voor het gebruik van vloeibare curcumine of curcumine in vaste capsulevorm.

vloeibare curcumine

Pure curcumine wordt moeilijker opgenomen

Maar waarom zou je niet gewoon al je gerechten vol kurkuma stoppen? Dit heeft meerdere redenen. Allereerst kan kurkuma best wel overheersend zijn. Daarom wordt er vaak maar weinig van deze specerij in gerechten verwerkt. Bovendien werkt pure curcumine veel minder goed dan andere toedieningsvormen. Dit komt omdat we over een vetoplosbare stof spreken. Deze heeft enorm veel moeite in het waterige milieu van het darm- en maagkanaal. Hierdoor zal het lichaam de curcumine naar de lever en darm transporteren, waar deze onwerkzaam gemaakt wordt. De kans is dus klein dat je er veel van merkt als je pure curcumine slikt.

Onze voorkeur gaat daarom uit naar andere toedieningsvormen. Zo zien we regelmatig dat de curcumine in vloeibare vorm wordt verwerkt. Dit is handig, omdat dit de snelle verspreiding van het bestanddeel in maag en darm bevordert. Hierdoor kan de curcumine veel beter en sneller worden opgenomen en zal dit ook minder snel door het lichaam uitgescheiden worden. Zo profiteer je van alle voordelen van curcumine, zonder dat je lichaam deze onwerkzaam maakt.

Waar wordt curcumine voor gebruikt?

Tegenwoordig maken steeds meer mensen gebruik van curcumine om hun lichaam een boost te geven. Wanneer je hier echter nog niet bekend mee bent, is het wellicht moeilijk voor te stellen wat voor voordelen dit oplevert. Waar wordt curcumine immers voor gebruikt?

Curcumine is een krachtige antioxidant die de cellen en het weefsel binnen het lichaam op natuurlijke wijze beschermt. Hierdoor wordt het lichaam beschermd tegen vrije radicalen andere invloeden van buitenaf. Daarnaast wordt curcumine gebruikt voor het verlichten van gewrichtsontstekingen, soepele gewrichten en het zenuwstelsel. Ook ouderen hebben dus zeker baat bij inname van extra curcumine. Hierdoor profiteren ze langer van soepele gewrichten en wordt de afbraak van kraakbeen tegengegaan.

Mogelijke bijwerkingen

Curcumine is een natuurlijk product, daardoor is de kans op bijwerkingen uitzonderlijk klein. Natuurlijk zijn er altijd uitzonderingen en mogen we mogelijke gevaren niet uit sluiten. In de onderstaande situaties is het belangrijk om eerst een dokter te raadplegen, alvorens je curcumine gaat slikken:

  • Mensen met grote galstenen kunnen beter geen curcumine slikken. Curcumine staat immers ook bekend om zijn (eigenlijk positieve) invloed op de galblaas. Hierdoor zal deze beter gaan samentrekken, iets wat bij gezonde mensen geen enkele kwaad kan. Bij mensen met galstenen kan dit echter tot een enorme aanval leiden.
  • Wanneer je al medicijnen voor andere aandoeningen slikt, is het altijd raadzaam om eerst met je dokter te overleggen. Curcumine kan immers de werking van andere medicatie (nadelig) beïnvloeden.

Verder zijn er gelukkig geen vreemde bijwerkingen bekend en is dit product veilig te gebruiken.

Geef een reactie