Gezondheid

Hoe herken je een vitamine D-tekort?

Hoe herken je een vitamine D-tekort?
636Views

Vitamine D behoort tot één van de weinige vitamines die het lichaam geheel zelf kan aanmaken. Sterker nog: het is noodzakelijk dat je lichaam dit zelf aanmaakt. Enkel vitamine D uit voedingsstoffen halen is vrijwel nooit voldoende. Vitamine D wordt door het lichaam aangemaakt onder invloed van zonlicht. In Nederland kan dit vrij problematisch zijn. In de lente en de zomer hebben we weinig last van vitamine D-tekort, maar in het najaar en de winter is dit een heel ander geval. De zonkracht in ons land is dan gewoon niet sterk genoeg om daadwerkelijk vitamine D aan te maken. In de meeste gevallen maakt dat gelukkig niets uit. Het lichaam heeft een voorraadje opgebouwd en kan hierdoor het voorjaar gemakkelijk halen.

In sommige gevallen raakt die voorraad echter snel op. Een vitamine D-tekort ontstaat. Met alle gevolgen voor de gezondheid van dien. Maar hoe herken je een vitamine D-tekort? Op welke signalen moet je letten? En wat kun je er aan doen om dit tekort op te lossen?

Verschil tussen vitamine D2 en vitamine D3

Als we spreken van een vitaminetekort, moet er tevens onderscheid worden gemaakt tussen een tekort aan vitamine D2 en vitamine D3. Vitamine D3 is het type waar we vaak in de winter een tekort van opbouwen. Dit is het type dat het lichaam zelf aanmaakt onder invloed van zonlicht. Ook bepaalde dierlijke voeding bevat kleine hoeveelheden vitamine D3. Vitamine D3 kan gemakkelijker door het lichaam worden opgenomen dan vitamine D2. Daarom is dit ook vaak de vitamine die in vitaminepillen te vinden is.

Vitamine D2 is de plantaardige vorm van vitamine D. Deze kan ook onder invloed van zonlicht worden gevormd, maar doet dit niet in het lichaam van mensen en dieren. Vitamine D2 bevindt zich dan ook met name in verschillende paddenstoelen die je dus alleen via je voeding binnen kunt krijgen. Hierdoor wordt dit type ook een stuk minder gemakkelijk opgenomen door het lichaam.

Symptomen van een vitamine D-tekort

De meeste mensen maken zelf voldoende vitamine D aan onder invloed van de zon. Helaas zijn er ook enkele risicogroepen waarbij makkelijker een tekort ontstaat. Dit zien we vooral bij mensen met een donkere huidskleur, jongere kinderen, zwangere vrouwen, senioren van 70 jaar en ouder en mensen die overdag te weinig in de zon komen of de huid geheel bedekken.

Een vitamine D-tekort kan tot ernstige gezondheidsproblemen leiden. Maar hoe herken je een dergelijk tekort? De volgende symptomen kunnen hier op wijzen:

  • Lusteloos gevoel
  • Depressiviteit (de zogenaamde najaarsdip)
  • Kramp
  • Spierpijn
  • Pijn aan de gewrichten
  • Broze botten en daardoor een grotere kans op botbreuken
  • Angstgevoelens
  • Vermoeidheid

Herken je één of meerdere symptomen? Neem dan direct contact op met de huisarts. In de tussentijd kun je wellicht al extra vitamine D supplementen gaan slikken. Bij een zeer zwaar tekort is het echter beter om een zogenaamde boosterkuur te ontvangen. Hierbij krijg je vitamine D in zeer grote hoeveelheden binnen om het tekort zo snel mogelijk op te lossen. Met een bloedtest kan worden vastgesteld of er daadwerkelijk sprake is van een vitamine D-tekort.

Geef een reactie