ModeTipsVrouwen

Jaren 40 kleding

Jaren 40 kleding
2.52KViews

Tijdens de oorlog was er vooral vanuit het leger vraag naar leer en katoen. Dat ging dan ten kosten van de mode. Daarom werd er een nieuwe stijl in het leven geroepen: Het mantelpakje. Maatpakken van mannen werden vermaakt tot pakjes voor de vrouwen. En van de vrouwenkleding werd weer kinderkleding gemaakt.

Dames Dresscode

In 1940 werd de nylonkous bij de dames geïntroduceerd. Dit was een vervanging van de ouderwetse rayon kous, deze kous was van kunstzijde. Na slechts drie jaar verdween de nylon kous weer, de reden was dat er vanuit het leger heel veel vraag was naar nylon

Herenpantalons

Door het gebrek aan kousen ontstond er in de winterperiode een ongewone trend. De vrouwen droegen geen rokken omdat er geen kousen waren. Veel vrouwen begonnen met het dragen van herenpantalons. Broeken werden voor het eerst dagelijkse kleding voor vrouwen.

Make up

De jaren 40 kleding was heel erg eentonig. Maar dat betekend niet dat de vrouwen hun voorkomen verwaarloosde. Tijdens de oorlog was er zelfs een hele grote vraag naar make up. Vooral lippenstift en parfum, al waren deze producten eigenlijk niet te krijgen. Veel vrouwen gingen daarom hun eigen cosmetische producten maken.

Sober

De avondkleding in de jaren 40 was heel erg sober vergeleken bij decennia daarvoor. De mensen vonden het ongepast om met kleren te pronken terwijl er grote armoede heerste.

Het kapsel

In de jaren 40 werd er bijzondere aandacht gegeven aan het haar. Dit was namelijk een van de weinige dingen wat eigenlijk geen geld kosten. De vrouwen droegen het haar meestal lang, en staken het voorste gedeelte meestal op. Ook kozen vrouwen er voor om hun haar te krullen of te bleken.

Herenmode

Door de oorlog was er weinig ruimte voor mode, kleding moest vooral praktisch zijn. Het maakte niet uit hoe kleding er uit zagen, het was belangrijke dat schoenen, pantalons en jassen vooral warm zaten.

Door de enorme vraag naar stof vanuit het leger was er groot gebrek aan goede kleding. Herenkostuum werden daarom heel vaak herstelt en vermaakt, of de kostuums werden binnenstebuiten gedragen. Want de binnenkant was veel minder versleten dan de buitenkant.

Oude lakens werden ingesmeerd met wax en omgetoverd tot regenjassen. Ook droegen mannen vaak een bivakmuts(die ook vaak in het leger worden gebruikt), om de ergste kou een beetje tegen te gaan.

Bron: Fashion op zijn best

Geef een reactie