Wonen

Tapijt getest

tapijt testen
1.61KViews

Wat een prachtig rood tapijt! Precies de kleur die in de gordijnen van de woonkamer zit. En deze groene vloerbedekking past perfect bij het behang van de kinderkamer. Hebben dus! Maar pas op. Je hebt bij het uitzoeken van tapijt al snel de neiging alleen op het uiterlijk af te gaan. Maar is jouw keuze wel geschikt voor de te bekleden ruimte?

Het PIT-systeem helpt je bij het maken van de juiste keuze. En wil je weten of de vloerbedekking wel milieuverantwoord is? Het GUT-label vertelt je meer.

Tapijt met PIT

In 1990 is de Stichting Produkt Informatie Tapijt opgericht door de Nederlandse tapijtbranche, consumentenorganisaties, testinstituten en de overheid. Zij hebben het PIT (Produkt Informatie Tapijt)-systeem in het leven geroepen dat objectieve productinformatie geeft over tapijt. Want tapijt kan je niet alleen op het oog uitkiezen. Er zijn veel verschillende materialen en structuren die voor de ene leefsituatie wel, maar voor de andere juist totaal niet geschikt zijn.

Symbolen

Tijdens de ontwikkeling en productie van tapijt wordt er uitvoerig getest op de eigenschappen en toepasbaarheid. Niet iedere woonsituatie is namelijk hetzelfde. Zo wordt de trap veel meer belopen dan de logeerkamer, en wordt de vloerbedekking in een kinderkamer intensiever gebruikt dan in de slaapkamer.

Maar ook wat er onder het tapijt ligt, bepaalt de keuze. Heb je bijvoorbeeld vloerverwarming, dan mag de vloerbedekking niet te dik zijn. Door middel van PIT-symbolen worden de gegevens die uit de testen komen, vastgelegd. Zo kun je meteen zien of dat mooie rode tapijt eigenlijk wel geschikt is voor de woonkamer.

De symbolen van het PIT-systeem zijn verdeeld in twee groepen:

  • De toepassingsgebieden

Hierbij wordt er bepaald hoe intensief het tapijt kan worden gebruikt. Van licht gebruik in de slaapkamer, tot zeer intensief gebruik in de werkruimte in huis.

  • De eigenschappen

Voor het toekennen van de symbolen met eigenschappen, zijn er specifieke testen gedaan. Deze symbolen geven weer of het tapijt bijvoorbeeld geschikt is voor gebruik op de trap. Of dat het in vochtige ruimtes kan liggen.

Alleen als ook het PIT beeldmerk bij de PIT-symbolen staat, kun je er zeker van zijn dat het om betrouwbare en objectieve informatie gaat. En zal je zo goed als zeker geen miskoop begaan. Twijfel je bij het lezen van de PIT-symbolen tóch of je gekozen tapijt wel de juiste is? Vraag dan de tapijtspecialist om advies. Je kunt de uitleg van de symbolen vinden op kieswijzervoortapijt.nl, de officiële website van Stichting PIT.

Daar zit een luchtje aan

Wanneer je nieuw tapijt in huis hebt liggen, ruik je dat gelijk. Het ruikt niet onaangenaam, maar naar ‘nieuw’, zoals we dat dan meestal verwoorden. Gelukkig zorgen de GUT-normen ervoor dat de geur van je nieuwe vloerbedekking niet zo onaangenaam is, dat je er onwel van wordt.

Bij productie wordt het tapijt namelijk uitvoerig getest. Niet alleen op geur overigens. Ook op schadelijke stoffen en de mate van uitstoot van VOC. VOC staat voor Vluchtige Organische Verbindingen, oftewel, bestanddeeltjes die bij kamertemperatuur in gasvorm vrijkomen. Valt de uitstoot van geur, schadelijke stoffen en VOC binnen de gestelde normen? Dan krijgt het tapijt een GUT (Gemeintschaft Umweltfreundlicher Teppichboden) -label, met een unieke GUT-code.

Elk jaar controleren erkende onderzoeksinstituten honderden soorten tapijten. Wanneer je een tapijt koopt met een GUT-kenmerk, kun je er zeker van zijn dat je te maken hebt met een milieuvriendelijk product.

Gelukkig passen vrijwel alle Europese tapijtfabrikanten de GUT-eisen toe, zodat je je geen zorgen hoeft te maken om je gezondheid. Zitten zowel het GUT-label als het PIT-beeldmerk op het tapijt van je keuze? Dan rest er niets meer dan optimaal te genieten van je nieuwe vloerbedekking!

 

Geef een reactie