TipsWonen

Waarom buiten slapen in een hangmat goed is voor de gezondheid

hangmat buiten
4.35KViews

Nog niet zo heel lang geleden werd het moederhart van Nederland opgeschrikt met verhalen over een kinderdagopvang dat baby’s, ook in de winters, buiten lieten slapen. Heel Nederland raakte verdeeld over deze vraagstelling, want wat is nou waar? Het is algemeen bekend dat het in Scandinavische landen heel normaal is om baby’s met -10 buiten te laten slapen. Maar waarom? Wat is de reden hiervoor? Buiten slapen is goed voor de gezondheid. Dat is de enige reden die wij kunnen geven en dat geldt niet alleen voor baby’s maar ook voor volwassenen. Nu ook de hangmat met standaard steeds populairder wordt in de tuin en binnenshuis lijken we twee vliegen in 1 klap te slaan. Waarom zouden we de aankomende zomer niet massaal in de tuin gaan slapen? Zo’n hangmat ligt niet alleen comfortabeler dan je eigen bed, maar komt ook nog eens met talloze voordelen voor je gezondheid en dat in combinatie met de frisse buitenlucht zorgt ervoor dat wij al om zijn. Wat die voordelen voor de gezondheid precies zijn? Dat leggen we uit in dit artikel.

De voordelen van buiten slapen

Dat buiten slapen heel gezond is wisten ze in Scandinavië al een tijdje. In Nederland moeten we echter nog even wennen aan het idee. Toch kunnen we niet ontkennen dat het buiten slapen aardig wat voordelen met zich mee brengt. Daar denken wij dus aan zodra wij de hangmat standaard uit de berging halen. De belangrijkste voordelen hebben we voor jou op een rijtje gezet.

  • Mensen met een lage weerstand, luchtweginfecties en allergieën kunnen enorm veel baat hebben aan buiten slapen. Buiten is de luchtkwaliteit veel beter en dat zorgt ervoor dat je weerstand een boost krijgt.
  • Zolang je jezelf goed kleedt op de kou is er geen enkele indicatie dat het medisch verantwoord is om elke nacht buitenshuis te slapen.
  • Uit onderzoek blijkt dat mensen rustiger in slaap vallen en ook dieper slapen als ze in de buitenlucht verblijven. Dit zal tevens te maken hebben met de verleidingen binnenshuis. De meeste mensen liggen bijvoorbeeld nog eventjes met de mobiele telefoon op bed of kijken nog even een programma op televisie af. Dit zorgt er allemaal voor dat de natuurlijke nachtrust flink verstoord wordt.
  • Vroeger was het heel normaal als je naar bed ging als de zon onder was en weer opstond als deze opkwam. Hiermee speel je in op je natuurlijke instincten en dat zorgt ervoor dat je uitgeruster en opgewekter wakker wordt. Door buiten te slapen ervaar je dit zelfde gevoel.

hangmat buiten 2 persoons

Hoe maak je van buiten slapen een succes?

Buiten slapen klinkt vaak een beetje romantisch. In de praktijk kan het echter vies tegenvallen. Het gebeurt maar al te vaak dat mensen na een uur of twee al naar binnen verkassen als ze lek geprikt zijn door de muggen. Met de volgende simpele tips maak jij van het buiten slapen een succes.

  • Schaf een hangmat met muskietennet aan, zo houd je onnodige gasten buiten de hangmat.
  • Vergeet vooral de zaklamp niet zodat je in het donker de weg terug naar huis kunt vinden. Zeker handig voor nachtelijke bezoekjes aan het toilet!
  • Isoleer de hangmat met een isolatiedeken en slaap in een dikke slaapzak als de nachten koel worden. Zo maak je gemakkelijk een warm en comfortabel plekje.

Geef een reactie