Tips

Wat te doen bij onverwachte kosten?

Wat te doen bij onverwachte kosten?
1.33KViews

Het zal je wat wel eens overkomen zijn. Na maanden sparen had je eindelijk voldoende geld om die verre reis te maken. De reis was geboekt, de spaarrekening was leeg en plots ging de wasmachine stuk. Een apparaat waar je echt niet zonder kan, maar ook iets waar je op dit moment geen geld voor had. Ontzettend vervelend! Dit soort onverwachte kosten kunnen enorm veel extra stress opleveren. Gelukkig is niets hopeloos en zijn er genoeg manieren waarop je deze onverwachte kosten kunt opvangen. We zetten een aantal tips voor je op een rij.

Geld lenen

Je kan nog zo goed elke maand sparen, soms ontkom je er niet aan om een lening af te sluiten. Je kunt niet alle kosten dekken. Zeker niet wanneer alles plotseling tegelijkertijd komt. In dat geval is lenen de enige oplossing. Vaak denken mensen dat lenen enkel voor mensen die niet goed met geld om kunnen gaan weggelegd is. Dit is echter een fabeltje.

Tegenwoordig word je uitvoerig gecontroleerd voordat je een lening kunt afsluiten. Mensen die niet goed met geld om kunnen gaan, komen hier dan ook meestal niet voor in aanmerking. De kredietverstrekker wil zeker weten dat je het geld kunt terugbetalen. Daarom wordt er naar je financiën en achtergrond gekeken. Een persoonlijke lening is daardoor veel minder risicovol.

Geld lenen wordt ook wel als omgekeerd sparen gezien. In plaats van het bedrag zelf bij elkaar sparen en langer wachten, kun je gelijk van een product of dienst gebruikmaken en betaal je dit weer terug. Handig wanneer de spaarrekening net leeg is en iets belangrijks kapot gaat.

Bouw een financiële buffer op

Natuurlijk kun je niet met alle onverwachte kosten rekening houden. Zeker niet wanneer ze allemaal na elkaar komen. Toch is het wel belangrijk om een ruime financiële buffer op te bouwen. Nibud adviseert gezinnen met kinderen minimaal een buffer van 5.000 euro op te bouwen. Zo kunnen veel kosten al gedekt worden.

Deze financiële buffer wordt naast de gewone spaarrekening gehanteerd. Zorg er dus eerst voor dat je dit bedrag bij elkaar hebt gespaard en ga dan verder voor andere spaardoelen. Denk aan vakanties, een nieuwe auto, et cetera. De financiële buffer blijft echt intact voor onvoorziene kosten.

Krijg meer inzicht in de financiën

Sommige mensen denken dat het onmogelijk is om maandelijks zoveel te sparen en daadwerkelijk een buffer op te bouwen. Niets is echter minder waar. In bijna elk gezin kan er wel iets gespaard worden. Dat hoeven niet eens grote bedragen te zijn. Elke euro telt.

Probeer daarom meer inzicht te krijgen in de financiën. Weet wat er in komt en ook wat er maandelijks wordt uitgegeven. Houd een huishoudboekje bij. Zo geef je niet meer lukraak uit, maar zie je echt of het wel of niet past. Betrek bij je maandelijkse vaste lasten ook een potje om te sparen. Spreek met jezelf maandelijks een haalbaar bedrag af wat je weg kunt leggen om te sparen. Dit hoort bij de vaste lasten en mag niet voor andere dingen worden gebruikt. Op die manier bouw je snel wat spaargeld op. 

 

Geef een reactie