TipsWonen

Zo verduurzaam jij je kledingkast

Zo verduurzaam jij je kledingkast
990Views

Steeds meer vrouwen zien het als ultieme uitdaging om hun kledingkast eens flink onder handen te nemen. Niet alleen door de kast te minimaliseren, maar ook door meer duurzame kleding aan te schaffen. Je oog viel al een langere tijd op Bamboo Basics. Bamboekleding is voor zowel mannen als vrouwen zeer geliefd. Door deze kleding te kopen, draag jij direct je steentje bij aan het milieu en kan je je kledingkast eenvoudig verduurzamen. Eerlijke en duurzame kleding kopen is natuurlijk de eerste stap naar een duurzame kledingkast, maar wat kan je nog meer doen? Wij geven een aantal tips!

Opruimen

Allereerst is het belangrijk om je kledingkast eens goed op te ruimen. Bekijk goed welke dingen weg kunnen en welke bewaard moeten blijven. Doe tevens ook onderzoek naar de materialen die in je kast hangen. Beschik je over veel kleding van synthetische stof of katoen? Dan zijn er duurzamere alternatieven mogelijk.

Gooi kleding die niet gedragen wordt bovendien ook nooit weg. Schenk ze liever een nieuw leven bij iemand anders. Door kleding te recyclen, zorg je voor een minder grote belasting op het milieu. Zelf kan je er ook voor kiezen om tweedehands kleding te kopen. Vaak gruwelen mensen bij het idee alleen al, maar als je goed zoekt kan je hele mooie schatten vinden. Soms zelfs kledingstukken waar de kaartjes nog aan hangen! Goed voor je portemonnee en goed voor het milieu om deze over te nemen.

Minder kopen

Shoppen, shoppen en nog eens shoppen… voor veel vrouwen is dit de ultieme hobby. Hierbij geldt natuurlijk wel dat je enkel hetgeen koopt wat echt nodig is. Koop niet enkel voor het ‘hebben’, maar omdat dit noodzakelijk is. Hier maken veel vrouwen een grote fout. Alles wat in de uitverkoop is kopen ze, zonder dat ze dit echt nodig hebben. Hiermee stimuleer je echter enkel de huidige consumptiemaatschappij. De maatschappij waardoor het milieu al flinke schade heeft opgelopen. Hanteer bij het kopen van nieuwe kleding het volgende principe: één kledingstuk erbij is ook één kledingstuk weg.

Duurzame kleding kopen

Bij het verduurzamen van de kledingkast is het natuurlijk ook belangrijk dat je duurzame kleding koopt. Of je nu kiest voor duurzaam ondergoed of bovenkleding, zolang je het milieu hier maar mee spaart. Toch horen we jou ook denken ‘duurzame kleding, dat is toch ontzettend duur?’

Inderdaad! Het klopt zeker dat duurzame kleding vaak duurder is dan kleding van ‘gewone’ materialen. Dit betekent echter niet dat je op de lange termijn ook veel geld kwijt bent. Duurzame kleding gaat immers ook veel langer mee, waardoor je minder vaak nieuwe kleding hoeft aan te schaffen. Dit in combinatie met een minimalistische kledingkast, ben je uiteindelijk juist een stuk voordeliger uit!

Wees zuinig met je kleding

Natuurlijk is het ook belangrijk om de kleding die je in het bezit hebt ook zorgvuldig te wassen en te behandelen. Zo doe je veel langer met je kleding en hoef je niet onnodig extra aankopen te verrichten. Was je kleding bijvoorbeeld op lage temperaturen en gebruik de wasdroger zo min mogelijk. Als er iets stuk is aan een T-shirt of broek kan je deze altijd zelf repareren. Zo geniet je langer van je eigen kleding!

Geef een reactie