Mode

Zo weet je zeker dat je een goed passende bh koopt

Zo weet je zeker dat je een goed passende bh koopt
577Views

Uit onderzoek is gebleken dat maar liefst 80 procent van alle vrouwen een bh draagt die eigenlijk niet goed past. De pasvorm is dan niet optimaal, bijvoorbeeld omdat de cupmaat te klein of juist te groot is, de bandjes voortdurend afglijden of juist in de huid snijden, en ga zo maar door. We moeten toegeven dat het met al die verschillende cupmaten en modellen ook best een hele zoektocht kan zijn naar die ene perfect passende bh. Maar hoe weet je nu of je een goed passende bh koopt? Waar moet je opletten? Je leest het allemaal in deze blog dus lees snel even verder.

Een stukje geschiedenis

Vroeger, toen de bh nog niet zo heel lang bestond, was de keuze wat betreft bh’s vrij beperkt. Vrouwen waren toen allang blij dat ze niet iedere dag meer een korset hoefden te dragen om de boel bijeen te houden. Dankzij de bh, uitgevonden in 1907, kregen vrouwen letterlijk meer lucht. Het middenrif hoefde namelijk niet langer in een strak korset gepropt te worden en kreeg daardoor meer ruimte. Voor vrouwen was de bh dan ook zowat de uitvinding van de eeuw.

In de loop der jaren zijn bh’s voortdurend verbeterd bijvoorbeeld op het gebied van de pasvorm en het comfort. De stoffen waar bh’s van gemaakt worden zijn vandaag de dag een stuk zachter dan honderd jaar terug in de tijd. Ook de bandjes zijn tegenwoordig veel meer elastisch waardoor ze minder in de huid snijden. Bovendien bieden bh’s van nu een veel betere ondersteuning. Naast dit alles heeft er nog een belangrijke ontwikkeling plaatsgevonden: bh’s worden niet langer alleen maar gezien als praktisch maar zijn ook een soort van fashion item geworden, iets waar je mee gezien wilt worden. Vandaar dat je tegenwoordig de keuze hebt uit tig verschillende modellen, zoals sierlijke bh’s met kant bijvoorbeeld.

Het draait allemaal om de pasvorm

Zoals hierboven al even is genoemd draait het bij een goed passende bh allemaal om de pasvorm. Een goed passende bh biedt voldoende ondersteuning, zit niet te strak maar ook niet te los en zit eigenlijk dermate comfortabel dat je de bh niet eens voelt zitten. Wanneer je kiest voor een bh met beugel moet de beugel de gehele borst omvatten en plat tegen de ribbenkast aan liggen. De beugel moet dusdanig groot zijn dat de borst er perfect in past. Een te kleine beugel kan aan de zijkant in de borst drukken en ervoor zorgen dat de borst boven de bh uitkomt met als gevolg het ‘dubbele borst’ effect.

Wellicht is het handig om te weten dat brede bandjes over het algemeen een stuk comfortabeler zitten dan smalle bandjes. Smalle bandjes hebben nog weleens de neiging om af te glijden, vooral wanneer ze van gladde materialen worden gemaakt. Tot slot is het belangrijk erop te letten of het rugpand niet te hoog zit, bijvoorbeeld door een te grote omvangsmaat. Het rugpand is namelijk nog steeds het onderdeel van de bh dat de meeste ondersteuning biedt. Een rugpand dat niet in het midden van de rug zit maar te hoog biedt veel minder ondersteuning dan een rugpand dat wel op de juiste hoogte zit. De ondersteuning zal dan moeten komen vanuit de schouderbandjes. Dit kan leiden tot striemen, pijn en andere gezondheidsklachten. Klachten die met een goed passende bh makkelijk voorkomen hadden kunnen worden!

Geef een reactie