TipsWonen

Wat zijn bladpootwantsen en zijn ze gevaarlijk?

Wat zijn bladpootwantsen en zijn ze gevaarlijk
1.6KViews

Bladpootwantsen kunnen groot worden en veel schade aanrichten wanneer ze niet in bedwang gehouden worden. De beestjes voelen zich aangetrokken tot rijp fruit (wanneer fruit klaar is voor de oogst) en worden in deze periode vaak bestreden met insectenspray of andere middelen.

Echter kan het beter zijn om de beestjes met rust te laten zolang ze niet te veel kwaad doen. Wanneer je ze toch uit je buurt wilt hebben, zijn hier een aantal tips om ze te verwijderen.

Bestrijd bladpootwantsen zelf

De bladpootwants kan vliegen maar beweegt zich langzaam voort. Ook worden ze vaak kruipend of stilstaand gevonden. Je kan ze dan ook makkelijk zelf vanger zolang het er niet teveel zijn. We raden wel aan om altijd handschoenen en een masker te dragen. De beestjes kunnen namelijk een onaangename geur achterlaten wanneer ze plat worden gedrukt.

Verwelkom natuurlijke roofdieren

Vogels, spinnen (en andere insecten) jagen op insecten. Vaak zie je bladpootwantsen in spinnenwebben. Daarom is het slim om de webben niet te verwijderen uit je tuin en insectensprays achterwege te laten. Spinnen helpen je juist met het verwijderen van ongewenste insecten!

Verwijder de eitjes

Je kan vanalles doen om bladpootwantsen te verwijderen uit je omgeving. Maar als je de eitjes niet weghaalt, zullen ze altijd terugkomen. Zoek dan ook naar de eitjes van bladpootwantsen. Via het internet kan je erachter komen hoe de eitjes er precies uitzien. Je kan ze eenvoudig wegschrapen en weggooien met bijvoorbeeld zeepsop.

Verwijder onkruid en andere insecten opvangplaatsen

Bladpootwantsen voeden zich met onkruid wanneer ze geen fruit kunnen vinden. Dit is dus vooral het geval in de winter. Daarnaast verstoppen de beestjes zich in schuren, voorraden hout en onder los schors. Bladpootwantsen kunnen de winter overleven wanneer ze een juiste beschutting vinden.

Ruim daarom je tuin op voordat de winter begint. Controleer stapels puin, hout en los schors onder bomen in je schuur.

Bedek je planten

Voorkom dat insecten zich nestelen in fruitplanten en bedek ze met bijvoorbeeld licht gaasmateriaal. Echter is dit wel iets om goed over na te denken. Wanneer je gaas over planten gaat plaatsen voorkom je ook dat andere insecten zich hier gaan nestelen. Deze insecten roven op bladpootwantsen waardoor je eigenlijk juist meer bladpootwantsen kunt krijgen. Zet daarom altijd de voor- en nadelen van zo’n ingreep onder elkaar en maak dan pas de keuze.

Gebruik bestrijdingsmiddel

Ten slotte kan je ervoor kiezen om een bestrijder in te schakelen of zelf bestrijdingsmiddel aan te schaffen. Een bestrijder heeft de juiste kennis in huis om de beestjes effectief te verwijderen. Echter zal dit wel de nodige kosten met zich meebrengen.

Wil je zelf de beestjes bestrijden? Dan raden wij je aan om je altijd goed in te lezen over de bestrijdingsmiddelen die je gaat gebruiken. Bepaalde besstrijdingsmiddelen zijn effectief voor bladpootwantsen en je wilt wel de goede keuze maken. Wij raden alleen aan om bestrijdingsmiddel te gebruiken wanneer de situatie écht uit de hand loopt.

Geef een reactie