TipsVrouwen

Zwangerschap en obstipatie

Zwangerschap
1.38KViews

De zwangerschap is voor veel vrouwen een heel bijzondere periode. Er zit immers leven in je buik en je lichaam verandert op tal van manieren. Maar hoe leuk het soms ook is, er zijn ook een aantal lichamelijke klachten waarmee je tijdens je zwangerschap te maken kunt krijgen. Een daarvan is obstipatie, ook wel een verstopping van de darmen genoemd.

Wat kan de oorzaak zijn van de verstopte ontlasting?

Tijdens de zwangerschap neemt de productie van hormonen toe. Daardoor kunnen je darmen trager gaan functioneren met alle gevolgen van dien. Hoe langer de ontlasting in je darmen zit, hoe sneller het de neiging heeft om dikker te worden en uit te drogen. En dikke uitgedroogde poep kan voor pijn zorgen als je naar het toilet gaat. Maar het kan ook zo zijn dat de frequentie van de stoelgang verstoord raakt waardoor je last kunt krijgen obstipatie. Overigens is het niet zo dat hier gelijk sprake van is als je stoelgang kort afwijkt van het patroon dat je gewend bent. Een korte afwijking kan nu eenmaal plaatsvinden, bijvoorbeeld door de voeding die je hebt gegeten.

Wat te doen tegen de verstopping?

In de basis is het belangrijk dat je voldoende vezelrijke voeding eet. Denk hierbij aan groenten en volkorenbrood. Het is alleen wel zo dat vezels vocht nodig hebben om een soepele stoelgang te stimuleren. Daarom is het naast het eten van vezelrijke voeding ook belangrijk dat je voldoende water drinkt. Met goede voeding en voldoende drinken ben je er echter nog niet. Zo is het ook belangrijk, is dat je voldoende beweegt en naar het toilet gaat als je aandrang voelt. Op die manier verklein je de kans dat de ontlasting in je darmen uitdroogt, wat een soepele stoelgang niet stimuleert. Obstipatie kan heel vervelend zijn, maar ga in ieder geval niet zomaar laxeermiddelen gebruiken, zonder eerst je huisarts om advies te vragen.

Obstipatie na je zwangerschap

Wanneer je geheel herstelt bent van je zwangerschap, kun je ook last krijgen van obstipatie. In principe kun je in dat geval dezelfde tips toepassen die we eerder in dit artikel gaven. In feite komt het er dus op neer dat het belangrijk is om een gezonde levensstijl aan te houden. Als je dat doet, dan eet je namelijk veel groente, beweeg je voldoende en drink je veel water. En laat dat nu net een aantal van de beste manieren zijn om obstipatie te voorkomen en/of te verhelpen!

Obstipatie en vakantie

Na het herstel van je zwangerschap kan het zijn dat je behoefte hebt om even lekker op vakantie te gaan en de eerste mooie herinneringen met je kind te maken. Klinkt leuk toch? Dat is het ook, maar het kan ook veel stress opleveren doordat er allemaal nieuwe dingen op je af komen. Je ging voorheen immers nooit met een baby op vakantie! Stress levert helaas verkramping van de spieren op en dat kan ervoor zorgen dat je last krijgt van obstipatie. Maar geen nood! We hebben namelijk een harstikke leuk en praktisch artikel voor je gevonden. In het artikel staan 6 super tips voor als je last krijgt van vakantieverstopping. Veel leesplezier en natuurlijk een hele fijne tijd gewenst met de kleine!

Geef een reactie