TipsVrouwen

Breien voor beginners: zo pak je dat aan

554Views

Één van de bekendste handwerktechnieken is breien. Breien is tegenwoordig echt niet meer oubollig, maar juist erg trendy en populair. Zo zie je op platformen zoals Instagram en Pinterest brei-pagina’s met vele volgers. Ook worden online moderne breipatronen en uitlegvideo’s over breien voor beginners aangeboden. Het is niet zo gek dat breien zo populair is. Breien is erg ontspannend en kun je zo ongeveer overal doen. Daarnaast is het erg leuk om zelf dingen te kunnen maken. Wil je ook leren breien? Leren breien is helemaal niet moeilijk! Met een beetje oefenen heb je de techniek al snel onder de knie. Je kunt breien leren met hulp van een ander, maar je kunt je de techniek ook eenvoudig zelf aanleren. Met deze tips voor breien voor beginners helpen we je op weg!

Welke materialen heb ik nodig?

Om te beginnen heb je een aantal materialen nodig om te kunnen beginnen met breien. Allereerst zijn natuurlijk breinaalden en breigaren noodzakelijk. De bekendste breinaalden zijn de lange breinaalden. Verder komen breinaalden in verschillende diktes voor. In het breipatroon staat aangegeven welke dichte je nodig hebt. Hoe dunner de naald is, hoe fijner het breiwerk wordt. Naast breinaalden heb je ook breigaren nodig. Ook hier geldt dat de dikte van de breigaren vaak in het breipatroon wordt aangegeven. Als je begint met breien voor beginners, dan is het aan te raden om niet met een te dunne draad te starten. Verder heb je ook een breipatroon nodig. Zoek een breipatroon voor breien voor beginners op om het jezelf niet te moeilijk te maken. Deze zijn onder andere online volop te vinden. Optioneel is een toerenteller. Met een toerenteller kun je bijhouden waar je gebleven bent door na het afronden van elke toer op de knop te drukken. 

Steken opzetten

Bij breien voor beginners moet je eerst het opzetten van de steken leren. Elk breiwerk begint met het opzetten van de steken, wat inhoudt dat de steken op je breinaald komen. Je begint met een opzetlus. Deze opzetlus is hetzelfde als die bij haken. Je maakt hiervoor met de garen een cirkel, waar je een lus doorheen trekt. Vervolgens zet je deze lus op de naald en trek je deze aan. Trek de lus echter niet te strak aan, omdat het breien dan straks lastig wordt. De breinaald houdt je vast in je rechterhand. Leg de draad die naar de bol loopt om je duim en steek vervolgens de breinaald onder de draad om je duim door en haal deze naar voren. Je krijgt per steek een soort omgekeerde vier. Trek de draad aan en herhaal deze stappen. In het breipatroon wordt aangegeven hoeveel steken je nodig hebt dus hoe vaak je deze stappen moet herhalen. 

Rechte steken breien

Bij breien voor beginners zul je eerst de rechte steek en de averechte steek moeten leren. Beide steken zijn de basis van elk breiwerk. Wanneer je de rechte en de averechte steken eenmaal onder de knie hebt, kun je vrijwel alle platte patronen breien. Om te beginnen steek je de rechternaald onderlangs van onder naar boven door de lus. Vervolgens sla je de draad van achter naar voren om de rechternaald. Daarna haal je de draad door de lus op je linkernaald. Tot slot laat je de steek van de linkernaald afglijden. Je herhaalt dus eigenlijk steeds de volgende stappen: insteken, omslaan, doorglijden en af laten gaan. 

Averechte steken breien

Een andere basissteek is de averechte steek. Deze steek is de rechte steek achterstevoren. Eerst steek je de naald vanaf achteren naar voren in de lus. Dan sla je de draad door de rechternaald en deze naald haal je vervolgens met de omslag door de lus. Daarna zet je een nieuwe steek op de rechte naald door de lus door te halen. Nu laat je de vorige steek van de linkernaald afglijden en is je averechte steek af. 

Tips voor breien voor beginners

Tot slot nog een aantal tips zodat je eerste breiwerk een succes wordt. Om te beginnen is het aan te raden de materialen bij een lokale brei- of hobbywinkel te halen. Hier vind je meteen alles wat je nodig hebt en daarnaast zullen de mensen die er werken ook in staat zijn al je vragen te beantwoorden. Een andere tip is om eerst met een klein project te beginnen. Breien kan namelijk veel tijd in beslag nemen en als je nog niet zo geroutineerd bent, is de kans groter dat je halverwege afhaakt als je met een te groot project begint. Begin daarom met bijvoorbeeld het breien van sokken. Kies tot slot een leermethode die bij jou past. Sommigen zullen eenvoudig de techniek oppakken door middel van een stap voor stap beschrijving. Wanneer je dit echter lastig vindt, kun je ook altijd online instructievideo’s opzoeken of hulp vragen bij iemand die kan breien. 

Geef een reactie